Серед численних видів сумок особливе місце займають рюкзаки. Давно минули ті часи, коли вони асоціювалися виключно з турпоходами або геологічними експедиціями, сучасна мода перетворила їх в невід'ємну частину життя городян, а в колекціях модних брендів стали з'являтися Вантажні рюкзаки, стилізовані на сучасний лад. Ними користуються і школярі, і дорослі люди. Вони цінуються за зручність: вантаж, що закріплюється за допомогою двох лямок, рівномірно розподіляється по спині, створюючи сприятливі умови для хребта, руки ж залишаються вільними.

Сучасні виробники пропонують безліч моделей. Щоб зорієнтуватися в цьому розмаїтті, необхідно знати, які бувають рюкзаки і для чого потрібна кожна різновид. Розрізняються вони і по конструкції, і по сфері застосування, і по тому, для яких людей призначаються.

Конструкція

За конструкцією виділяють три види рюкзаків:

  • м'який,
  • каркасний,
  • станковий.

Головне достоїнство рюкзаків першого типу-невелика вага, але вони не розраховані на вантаж важче 40 кг, а у деяких моделей місткість обмежується 20 кг.навіть такий вміст в м'якому рюкзаку не можна носити довго.

Моделі другого типу мають жорсткий каркас, завдяки якому вміст зберігається краще, а навантаження розподіляється рівномірно. Для тривалого перенесення вантажу вагою більше 100 кг потрібен станковий рюкзак, оснащений каркасом зі сталі.

Сфера застосування

Рюкзаки використовуються в різних умовах, від походу в продуктовий магазин до далеких експедицій, в залежності від цього виділяють їх види:

  • туристичний,
  • спортивний,
  • міський,
  • велорюкзаки.

У далеких походах використовуються туристичні рюкзаки, зшиті з міцних матеріалів, що мають великий обсяг (50-60 л) і оснащені додатковими лямками, що застібаються на стегнах і грудях. Є зовнішні кишені, кріплення для вудок та інших предметів екіпіровки. Як правило, такі рюкзаки пофарбовані в яскраві кольори-це допомагає шукати туристів, що відбилися від групи.

Спортивні моделі невеликі за обсягом - не більше 40 л. цього достатньо для транспортування спортивного спорядження. Їх відмітна особливість-обтічна форма, завдяки якій рюкзак щільно прилягає до спини.

Міські рюкзаки невеликі за обсягом. По суті справи, вони аналогічні дамським сумкам і чоловічим барсеткам, тільки руки не зайняті. Міські рюкзаки можуть бути виготовлені як зі шкіри, так і з тканини. Дизайн різноманітний-бувають моделі і строгі, і екстравагантні. Багато міських рюкзаки мають спеціальні відділення для мобільних телефонів, планшетів або ноутбуковВелорюкзаки оснащені каркасною сіткою, завдяки якій сумка знаходиться на деякій відстані від спини велосипедиста, забезпечуючи циркуляцію повітря. Обсяг варіюється від 15 до 20 л, цього достатньо для набору необхідних інструментів, запчастин, легкого перекусу. Відмітна особливість велорюкзаків-зовнішні кишені, до яких можна дотягнутися, не знімаючи рюкзак.

Призначення

Фасон рюкзака багато в чому визначається тим, хто буде ним користуватися, якої статі і віку ця людина. У зв'язку з цим виділяють три види моделей:

  • чоловічий,
  • жіночий,
  • дитячий.

Розрізняються вони і за стилем, і за габаритами. Чоловічі моделі досить великі і місткі, а оформлення у них суворе. Жіночі рюкзаки менше, спинка вузька і коротка. М'які, злегка вигнуті лямки зручні для жіночих грудей. Рюкзаки для дам нерідко прикрашають флористичними принтами або вишивкою. Моделі для чоловіків і жінок розрізняються і по розташуванню грудної стяжки: в першому випадку вона розташовується по лінії грудей, а в другому – під грудьми.

Бувають і універсальні варіанти з усередненими параметрами, які підходять для людей будь-якої статі. Як правило, такі рюкзаки регулюються по зростанню і фігурі.

Дитячі рюкзаки мають менший обсяг ніж моделі для дорослих. Існують варіанти для трирічних дітей, дошкільнят, молодших школярів, підлітків.

Вибираючи рюкзак, необхідно враховувати і критерії практичності, і зовнішній вигляд. Різноманітність сучасних моделей дозволяє кожному підібрати такий рюкзак, який буде і зручним, і красивим.